Besiedlung der Bereiche Kirchheim, Alemanya, 2011

PREMIS

// Concurso per a planificar el crecimiento de Kirchheim b. München, Alemanya /  Menció honorifica.

Col·laboradors
Andreas Rauch

Data
2011

Més info:

Proposta completa - Panell

Besiedlung der Bereiche, Camps Colonitzats, és una organització estratègica de l’espai i el paisatge que funciona com a link entre el paisatge agrònom i el paisatge urbà. L’objectiu principal és unir sitemes, naturals o artificials.

No es busca una nova centralitat o identitat, s’entén que el context i estructures locals a les que s’integra amb una regulació que estableix pactes amb les zones consolidades per a rehabilitar-les, complementar-les i enriquir-les.

Es desenvolupa un hàbitat urbà basat en horts habitables que formen nous assentaments residencials que minimitzen la petjada ecològica mitjançant l’urbanisme residencial de baixa densitat i mantenint el valor productiu de la terra. El procés d’urbanització serà en totes  les fases compatible amb el caràcter rural de la zona, pensant més en un desenvolupament gradual que en una forma definitiva.

No es proposa una densitat urbana predisenyada sinó un procés de creixement “controlat”, com la ciutat líquida de Toyo Ito, que funciona com una configuració urbana completa en totes les seves fases de consolidació. Al principi funciona com una ciutat-parc rural i es va desnificant gradualment. Quan l’àrea comença a colonitzar-se, l’ús extensiu canvia a un sistema específic focalitzat. Fins l’última fase sent un procés obert de readaptació a un context sempre canviant. Amb l’objectiu de reduïr l’augment d’infraestructura de serveis, el nou sistema s’incia annex a les estructures existents.

La densitat del lloc es crea a partir d’espais domèstic buits que creixen al voltant d’un sistema de comunicacions. La proposta domèstica es basa en la juxtaposició d’espais interiors i exteriors de proporcions similars formant un sistema porès. Aquest sistema no basa la seva distribució en els principis de la planta lliure o els sistemes de passadissos. La forma depèn dels usos/usuaris, cada ús/usuari obté la seva geometria òptima.

Amb el fi d’atraure usuaris de diferents perfils i edats, i per aconseguir una major flexibilitat social, s’ofereixen parcel·les amb un baix percentatge de superfície construida, de manera que la inversió primària pot ser minima sense condicionar el futur de l’habitatge. Així en una amteixa aprcel·la podem construir des d’una tipologia de 36 m2 en planta baixa i fins a una de 143,76m2 a dos nivells.

Besiedlung der Bereiche - 0
Besiedlung der Bereiche - 1
Besiedlung der Bereiche - 2
Besiedlung der Bereiche - 3
Besiedlung der Bereiche - 4