OCAitv Alcorcón, Madrid, 2014













Developer
OCAitv
Floor area
1495,72 m²
Project start
2011
Photographer
José Hevia
Description
Industrial Architecture. A building within another

When designing a car service building the main challenge is to organize two very different functional programs.

On one hand, administrative area, essentially internal, which have the same requirements as an office building: internal flexibility to face future changes, working areas with natrual light, appropriate working temperature...

On the other hand, the service area, which is basically external and is a wide space divided by the service lines and their machinery.

In front of this dichotomy SAU Taller de Arquitectura raises the idea of working with a building within another. The comfort level required for the service area is the minimum one compared to the building as a whole. In this area the building will protect us from the main meteorological agents (rain, wind...). By achieving this requirement we get the first thermical step that improves working conditions and protects machinery. For that reason a general skin was designed to act as a first filter which will protect not only the service area but also the administrative module understood as a building in itself.

The whole skin is understood as one single façade, to sort it out cellular polycarbonate of 4cm thickness was the choice for being a light material with low ecological footprint, easy to recycle , with high thermal performance and allows light to go through. 4 different intensities of blue tones are located along the façade depending on solar radiation, forming a gradual transition where darkest tones face south.

A 50cm panel is used as a module to shape the façade of this 25m width, 30m long and 7m height building. A light structure sits on square tubular profiles of 17mm located on a 10 by 10 meters matrix. This matrix gives equitable hierarchy to the structural system and its covered with square pyramids made by boyd and rectangular profiles which are cable-stayed with 20mm diameter rebars working as a fink structure. An open area is left at the top of the pyramids to catch natural light and provide natural ventilation through venturi effect.

The administrative area building which is located inside the polycarbonate skin has 2 levels, is 30m long and 5m width and occupies the same space as one service line. This area is designed as well with metallic structure, with light decking plate slabs and to solve thermal comfort, internal walls are made by plasterboard with rock-wool insulation. Internal partitions are made by panels and screens giving huge space flexibility complemented with an access flooring for MEP.

The functional programm is organized by levels of privacy: on one side public open areas, like main reception or waiting area, and on the other side internal usage areas which can be divided into private (offices) and common (administrative and pantry).

Both, in public open areas and in common internal areas, openings (doors and windows) go through the skin to rich the exterior. That way users can control the building from inside and enjoy public realm at the same time.


Premis:

Premios COAM 2014
Premi COAM 2014 arquitectura

Premios NAN 2014
Finalist in the energetic eficiency category.

Publicacions digitals:

Publicated on world-architects

Publicated on viaconstrucción digital

Publicacions impreses:

A10. New European Architecture.
#60 issue

Via Construcción
#123 issue

Stopmotion animation of the building process:




More info: