Núria and Ramon’s house - Serra Cavallera House between party walls renovation, St Joan Abd, 2019

PUBLICACIONS

METALOCUS - veure article / click here for english version

Arquine - veure article

Promotor
Privat

Superfície construida
126 m2

Data
2019

Fotògraf
Andrés Flajszer

The renovation is developed on an area of 42m², on a floor +2 which has access from the ground floor. 

There are three stages:  
The first one is to extend the first floor to gain square meters to be used for common uses and services, shared with the rest of the house. The second one is to place a spiral staircase which connects the first floor directly with the second floor. The final stage is a wooden structure that covers the 42m² of existing terrace giving a double use under the roof.


As the orientation is east/west, there is a good width of facade in relation to the surface. The plan is to attach all the services to the party walls with the aim of opening up the facades as much as possible and therefore, increasing the solar radiation, ventilation and views.

As these spaces are so restrictes, there is a great deal of visual work to be done. The different types of glass and the double spaces allow for outside areas to be viewed from each room being reformed.


La reforma es desenvolupa sobre una superfície de 42m², en una planta +2 i amb accés des de la planta baixa.

Es plantegen 3 accions: La primera, ampliar la planta baixa per tal de guanya metres quadrats destinats a usos comuns i de servei, compartits amb la resta de l’habitatge; la segona, col·locar una escala de cargol que connecti la planta baixa directa amb la planta +2; i la tercera, una estructura de fusta que cobreix els 42m² de terrassa existent i dóna un doble aprofitament sota coberta.   

Com que l’orientació és llevant/ponent, i hi ha una bona amplada de façana en relació amb la superfície, es planteja col·locar tots els serveis lligats a les mitgeres amb l’objectiu d’alliberar al màxim les façanes i d’aquesta manera aprofitar al màxim la radiació solar, la ventilació i les vistes.

En tractar-se d’espais tan reduïts, hi ha un treball important de visuals. El joc de vidres i dobles espais permet allargar les visuals fins a l’exterior en totes les estances de la reforma.

The renovation is developed on an area of 42m², on a floor +2 which has access from the ground floor. 

There are three stages:  
The first one is to extend the...

Llegir més
Núria and Ramon’s house - Serra Cavallera - 0
Núria and Ramon’s house - Serra Cavallera - 1
Núria and Ramon’s house - Serra Cavallera - 2
Núria and Ramon’s house - Serra Cavallera - 3
Núria and Ramon’s house - Serra Cavallera - 4
Núria and Ramon’s house - Serra Cavallera - 5
Núria and Ramon’s house - Serra Cavallera - 6
Núria and Ramon’s house - Serra Cavallera - 7
Núria and Ramon’s house - Serra Cavallera - 8
Núria and Ramon’s house - Serra Cavallera - 9
Núria and Ramon’s house - Serra Cavallera - 10
Núria and Ramon’s house - Serra Cavallera - 11
Núria and Ramon’s house - Serra Cavallera - 12